Reittikuvaus

Äkäskeron huipulla kiemurteleva kesäreitti on yksi upeimmista Ylläksen alueen poluista. Äkäskerolle voi ajaa maastopyörällä Ylläkseltä asti, mutta tämän reittikuvauksen GPS-jälki ohjaa sinut oikealle polulle Äkäsjoen sillan kohdalla sijaitsevalta parkkipaikalta. Reittikuvaus etenee vastapäivään.

Parkkipaikalta ei tarvitse ajaa kovin pitkästi kunnes saavutaan Peurakaltion kahvila- ja majoituspalvelun pihaan. Polku jatkuu kahvilan vierestä pienen suon yli, jonka jälkeen alkaa erittäin haastava nousu kohti Äkäskeron huippua. Nousun alkuosan pystyy taitava kuski ajamaan, mutta lopulta korkeuskäyrät tekevät ajamisesta mahdotonta.

Jyrkkä osuus on paikoin kivikkoinen ja pyörän kanssa kannattaa olla erityisen varovainen, ettei lispsahduksia tule. Nousun pahin osuus on onneksi lyhyt ja pian kivikkoisen pätkän jälkeen pääsee takaisin pyörän selkään. Matka jatkuu edelleen tiukkojen nousujen saattelemana eli talutusta voi olla edesssä riippuen fyysisestä kunnosta ja ajotaidoista.

Parin kilometrin kova nousu palkitaan aivan upealla tunturin harjanteella kulkevalla polkuosuudella! Maisemat ovat joka suuntaan huikeat ja Äkäskeron pohjoispäässä avautuu klassisen upea Pallastunturien jono. Tämä on aivan ehdoton kuvaus- ja taukopaikka!

Jos nousu Äkäskerolle oli haastava niin sitä on myös lasku alas tunturista. Laskun alkuosa on hyvinkin helposti ajettavaa upeaa hiekkapohjaista polkua, mutta puurajan lähestyessä rinne jyrkkenee huomattavasti. Metsämaan ottaessa vallan polku muuttuu teknisemmäksi ja jyrkkä alamäki jää varmasti monelta ajamatta. Emme suosittele ajamista alamäkeen mikäli et ole kokenut kuski!

Alhaalta reitti kääntyy vasemmalle; kesällä 2018 Metsähallitus on linjannut reittiä uudelleen. Pitkokset ovat kadonneet ja polku on merkitty kulkemaan suon laitaa metsän siimeksessä. Uudet linjaukset jatkuvat pitkin matkaa ja ne on merkitty oransseilla maalimerkeillä. Loivan pitkän laskun jälkeen polku saapuu metsätielle joka ylitetään loivasti vasemmalle taittaen. Jos haluat oikaista takaisin parkkipaikalle tässä vaiheessa, käänny vasemmalle saapuessasi metsätielle. Se vie sinut takaisin lähtöpisteeseen.

Tähän loppuu kovat fyysiset ja tekniset haasteet. Reitti jatkuu helppokulkuisena leveänä pohjana aina lähtöpisteeseen asti. Matkan varrella voi pysähtyä ihailemaan Äkäsmyllyn aluetta josta löytyy paikka nuotion tekemiseen. Äkäsmyllyltä parkkipaikalle reitti kulkee kauniissa mäntymetsässä ja helppoa polkupohjaa pitkin on mukava palautella jalkoja!

Kokonaisuutena reitti soveltuu parhaiten kokeneille maastopyöräilijöille. Äkäskeron nousut ja laskut vaativat fyysistä kuntoa ja hyviä teknisiä ajotaitoja.

Vaativuusluokka: Vaativa

Huomioi aina oma kunto- ja pyöräilytasosi. Vaativuusluokat ovat aktiivipyöräilijöiden tekemiä suuntaa antavia arvioita reitin vaativuustasosta.

Palveluita alueella