Äkäslompolon leppoisa on helppo aloittejoille soveltuva reitti. Reitti koostuu pääosin sorastetuista poluista ja sisältää maltillisen määrän korkeuserovaihteluita. Reitin varrella on mm. erinomaisia uimapaikkoja sekä Kesänkijärven laavu, joka toimii mainiona taukopaikkana. Tämä reitti on omiaan sinulle, mikäli olet ensimmäistä kertaa kokeilemassa maastopyöräilyä tai haluat nauttia helpoista poluista ilman isoja haasteita. Reitti on myös harkinnan arvoinen vaihtoehto lapsiperheille, jos perheen pienimmät pystyvät ajamaan yli 10 kilometrin mittaisen matkan.

Reitti lähtee Äkäshotellin takaa virallisesta reittien lähtöpisteestä. Portista käännytään heti oikealle ja ylitetään tie latupohjan suuntaisesti. Pian reitti kulkee alikulusta ja kääntyy jyrkästi vasempaan sorastetulle polku-uralle. Mukavasti mutkitteleva ura yhdistyy leveään latupohjaan missä kulkee kaksi polkua rinnakkain. Heti yhdistymisen jälkeen tulee pieni kuru, jonka pohjalla on latusilta. Nousu latusillalta on lyhyt, mutta terävä. Reitti jatkuu loivasti ylämäkeen kunnes saapuu hiekkatielle. Hiekkatietä jatketaan vasemmalle alamäkeen.

Alamäessä saa kovat vauhdit ja seuraava käännös tulee nopeasti. Ole tarkkana! Reitti kääntyy alamäen loppuosassa jyrkästi oikealle kohti Kesänkijärven rantaa. Sorastettu helppokulkuinen ura kiertää Kesänkijärven. Kesänkijärven itäpäässä on laituri mistä voit pulahtaa uimaan helteisenä päivänä. Laiturin läheisyydestä löytyy laavu. Ennen laiturille saapumista kuljetaan lyhyt matka rautapitkoksia pitkin. Kesänkijärven kiertävä polku on erittäin suosittu kaikkien käyttäjien keskuudessa, joten muista huomioida muut kulkijat!

Kesänkijärven kierron jälkeen reitti jatkuu hetken aikaa hiekkatietä pitkin kohti Äkäslompoloa. Tietä ei ajeta pitkään, sillä jo noin 600 metrin jälkeen reitti kääntyy oikeaan kohti sorastettua polkua. Polku nousee hieman reippaammin ensimmäiset 500 metriä, mutta pian ylämäki muuttuu loivemmaksi. Kivituhkapolku on helppoa ajettavaa ja kiemurtelee nousun aikana kauniin metsän keskellä. Vähän alle kahdeksan kilometrin ajon jälkeen tulee risteys, josta matka jatkuu menosuuntaan oikealle kohti Tahkokurun ja Hangaskurun reittiä. Seuraava risteys tulee jo alle kilometrin ajon jälkeen, siitä käännytään vasemmalle kohti Nilivaaran poroaitaa.

Sorastus jatkuu vielä hetken aikaa ja polku viettää loivasti alamäkeen. Sorastuksen päätyttyä reitti muuttuu hieman teknisemmäksi, mutta on edelleen helppoa ajettavaa. Reitti nousee pienen harjun päälle ja lähtee laskeutumaan kohti Karilan risteystä. Laskun aikana ohitetaan poroaita. Reitti on helppoa metsämaata ja tämä alamäki on hyvä alusta juuri lajin aloittaneille! Alamäki päättyy leveälle metsätielle ja metsätietä jatketaan vasemmalle kohti Äkäslompoloa. HUOMIO! Metsähallitus tekee polkujen kestävöittämistä tällä alueella kesän 2020 aikana. Reitillä voi olla sorakasoja sekä työkoneita.

Leveä ura vie sinut aina Äkäslompolojärven taakse Nilijänkälle mistä reitti jatkuu kivituhkapolkuna. Lähellä järveä vastaan tulee risteys josta reitti jatkuu vasemmalle. Oikealle kääntymällä voit piipahtaa uimarannalla, joka sijaitsee ihan risteyksen läheisyydessä. Reitti kiertää järven itäpäähän Nililahden kautta, josta voit palata lähtöpisteeseen joko pitkospuita tai tietä pitkin. Tie erkanee ennen pitkoksia vasemmalle, ja reitti erkanee tiestä 200 metrin ajon jälkeen oikealle ylittäen Kesänkijoen. Nyt noustaan enää lyhyt matka asfalttitietä ja olet jälleen lähtöpisteessä.

Reittikokonaisuus on helppo ja soveltuu hyvin vasta-alkajille sekä perheille. Taukopaikkana toimii Kesänkijärven laavu jonka yhteydestä löytyy myös kuivakäymälä. Reitti ei käy kaukana Äkäslompolon keskuksesta ja Kesänkijärveltä on helppo oikaista tietä pitkin takaisin alkuun, jos vaikka perheen pienimmillä väsy yllättää.