Karila–Tahkokuru lumikenkäreitti (talvikausi 2019–2020)

Äkäslompolosta pääsee kätevästi talvipyöräilyreittiä pitkin suoraan Karilaan ja Tahkokurun kautta Kesänkijärvelle vievälle lumikenkäreitille. Lumikenkäreitit ovat kunnossapidon ulkopuolella, joten muista, että reittiolosuhteet voivat vaihdella huomattavasti! Sesongin aikaan reitillä liikkuu runsaasti lumikenkäilijöitä sekä kävelijöitä. Muista huomioida muut kulkijat.

Reittijälki lähtee Jounin Kaupan pihasta ja ylittää Äkäslompolon järven virallista talvipolkua pitkin. Nilijänkältä jälki siirtyy kulkemaan menosuuntaan vasemmalle Karilaan vievää lumikenkäreittiä. Reittiosuus Nilijänkän ja Karilan välillä on mutkainen ja kumpuileva. Mukavan teknistä ja vaihtelevaa polkupohjaa! Juuri ennen Karilaa reitti kulkee komean harjun päällä mistä on hieno näkymä Äkäsjoelle. Harjulta laskeudutaan ladun varteen. Latu ylitetään suoraan ja reitti kulkee hetken aikaa virallista talvipolkua pitkin. Virallinen hoidettu talvipolku erkanee ylämäessä menosuuntaan oikealle ja lumikenkäreitti jatkuu suoraan poroaidan suuntaan.

Nousuvoittoinen reitti Tahkokurun kodalle alkaa. Matkan varrella on poroaita ja porojen näkeminen on todennäköistä. Nousu Tahkokurun kodalle myötäilee alkumatkan kesäreittiä ja on hyvin suoraviivaista helppoa uraa. Haasteen luovat ainoastaan nousumetrit sekä hieman vähemmän kuljettu ura. Poroaidalta Tahkokurun kodalle reitti voi olla pehmeää, koska suurin osa lumikenkäilijöistä nousee Tahkokurun kodalle Kesänkijärven P-paikalta. Juuri ennen Tahkokurun kotaa nousu jyrkkenee hieman.

Tahkokurun kodalta reittijälki jatkuu kohti Kesänkijärveä. Yksi Ylläksen alueen hauskimmista talvialamäkiosuuksista alkaa! Reitti sisältää runsaasti tiukkoja mutkia, paljon viettävää alamäkeä, mutta myös lepohetkiä antavia tasaisia osuuksia. Tarkkaavaisuutta kuitenkin vaaditaan sillä vastaantulijoita voi olla välillä runsaasti. Paras aika reitin ajeluun on ilta. Illalla kulkevien retkeilijöiden valot näkyvät jo kaukaa, joten vastaantulijoihin ennakoiminen on helpompaa. Erittäin nautinnollinen lasku päättyy Kesänkijärven P-paikalle mistä voit palata takaisin Äkäslompoloon tietä tai virallista talvipolkua pitkin. Voit myös jatkaa lenkkiä kohti Latvamajaa tai Kellokaan nousua. Opasteet löytyvät reitin varrelta.

Palveluita alueella