Äkäslompolosta pääsee kätevästi Elämänluukulle ja Äkäskerolle ilman, että tarvitsee ajaa Kukastunturin kautta. Kyseinen polku ei kuulu Ylläksen viralliseen reittiverkostoon, joten sitä ei ole merkitty eikä reitiltä löydy opasteviittoja. Polku kulkee talvitien pohjaa pitkin ja vaikka yleensä talvitien pohjat voivat olla kesäkäytössä huonoja, on tämä osuus siihen poikkeus.

Moni polkee Äkäslompolosta Äkäskerolle Kukastunturin kautta, mutta jos haluat säästä energiaa Äkäskeron haasteisiin, kiertää tämä reitti vaikeimmat osuudet ennen Äkäskeroa. Elämänluukun P-paikan kautta kulkeva reitti ylittää Äkäsjoen. Joen rannalla on venelossi, joka on vapaasti käytettävissä. Reitti toimii myös toisin päin eli jos haluat palata Äkäskerolta helpompaa reittiä etkä esimerkiksi Kukastunturin kautta, niin valitse paluumatkaksi tämä reitti. Ajat reittijäljen tämän kuvauksen sijaan toiseen suuntaan!

GPS-jälki lähtee Äkäshotellin takaa ja kiertää Äkäslompolojärven sorastettua uraa pitkin. Sorastus päättyy kevyen liikenteen väylälle ja matkaa jatkekaan oikealle. Kelviä sekä lyhyt matka Äkäslompolontietä ajetaan n. 1 km kunnes vasemmalle puolelle tietä ilmestyvät kelkkareitin merkit. Tästä alkaa polkuosuus. Polku on helppoa mukavaa metsämaata. Muutaman kilometrin metsäpolku sisältää ainoastaan pari kosteikkoa, jotka ovat hyvin lyhyitä. Välillä on muutama kivikkoisempi osuus, mutta ne ovat myös hyvin lyhyitä osuuksia sekä ajettavia. Polku on kokonaisuutena keskivaativa. Elämänluukun suuntaan ajettaessa reitti on nousevaa, mutta jos palaat Äkäskeron retkeltä tätä reittiä pitkin on paluu Äkäslompoloon mukavasti laskeva.

Muutaman kilometrin ajon jälkeen saavutaan poroerotusaidalle mistä lasketaan lyhyt alamäki oikealle kunnes saavutaan maantielle. Maantiellä käännytään oikealle ja ajetaan tietä n. 1 km kunnes vasemmalle puolelle ilmestyy Elämänluukun opaste. Seuraa Elämänluukun opastetta, josta matkaa jatketaan soratietä pitkin kohti Elämänluukkua. Loivasti laskevaa alamäkeä ajetaan Elämänluukun P-paikalle asti josta siirrytään takaisin polulle ajosuuntaan vasemmalle. Polku laskeutuu Äkäsjoen rantaan missä odottaa venelossi. Venelossiin mahtuu kerrallaan kaksi pyörää, mutta helpointa ja turvallisinta on mennä yksi kerrallaan. Muista huolehtia, että köysi on helposti muiden saatavilla!

Äkäsjoen ranta on kostea, joten ole tarkkaavainen tai saatat kastella ajokengät. Joen rannalta on lyhyt nousu reitille mistä voit valita suunnaksi joko Äkäslompolon tai Äkäskeron. Vasemmalle käännyttäessä jatkat kohti Peurakaltiota ja Äkäskeroa. Oikealle käännyttäessä päädyt takaisin Äkäslompoloon. Venelossista ja sen käyttöajasta voit tiedustella Ylläksen Matkailuyhdistyksestä!

Palveluita alueella