Latvakurun lenkki

Kiilopään talvipyöräilyreittien yksi helmistä on Latvakurun lenkki. Reitti on kokonaisuutena lyhyt, mutta tarjoaa monipuoliset korkeuserovaihtelut sekä metsäreittien lisäksi upean tunturimaiseman! Tämä reittijälki lähtee liikkeelle Kiilopään päärakennuksen edestä ja ohittaa savusaunan sekä muutaman vuokramökin ennen varsinaisen talvipolun alkua. Seuraa pihalueella sinisiä aurausviittoja. Talvipolku on aluksi yhteiskäyttöreittiä, joten reitillä voi liikkua pyöräilijöiden lisäksi muita ulkoilijoita. Reitin alku kulkee aukean laidassa, joten lumipyryn aikana ensimmäiset 200 metriä voi joutua taluttamaan pyörää.

Vajaan kilometrin ajon jälkeen reitti erkanee risteyksestä oikealle ja muuttuu statukseltaan pyöräilyreiteiksi. Tällä reitillä kävely ei ole sallittua. Yhteiskäyttöreitti jatkaa risteyksestä suoraan kohti Sivakkaojan laavua. Pyöräreitti ylittää hiihtoladun lähes heti risteyksen jälkeen, joten ole tarkkaavainen! Reitti laskeutuu kohti Kiilo-ojan siltaa. Sillan ylityksen jälkeen talvipolku kulkee pienen suoaukean yli. Suoaukea on tuiskuherkkää aluetta ja lumipyryn aikana tukkeutuu herkästi. Aukean jälkeen jälki jatkuu kelkkareitin yli loivaan ylämäkeen. Ole erityisen tarkkaavainen kelkkareittiä ylittäessäsi. Pysähdy, kuuntele ja katso ennen ylitystä.

Polku kulkee metsän läpi seuravalle suoaukealle ja myötäilee poroaitaa veräjälle asti. Veräjästä kuljetaan aidan toiselle puolelle ja reittijälki ohjaa sinut jatkamaan loivasti ylös oikealle. Kelkkareitti ylittää aidan samassa paikkaa, joten tarkkaile kelkkaliikennettä. Talvipolku jatkuu ylämäkeen ja Y-risteyksestä käännytään vasemmalle kohti Ruijanpolkua. Edessä on noin 1,5km ylämäki. Mäki ei ole jyrkkä, mutta antaa sopivasti lämpöä kuskille. Nousun aikana siirrytään metsästä avoimempaan tunturimaastoon. Maisemat avautuvat upeasti Kiilopään sekä lähituntureiden suuntaan. Lumipyryjen aikaan reitti voi olla tukossa.

Reilun kilometrin nousun jälkeen luvassa on hulppea lasku Latvakurun pohjalle. Tarjolla on mainio mutkamäki, joten kannattaa ihailla maisemia ennen alamäkeen siirtymistä. Mutkainen ja mukavasti viettävä lasku Latvakurun pohjalle saa hymyn huulille ja on potentiaalinen paikka valmistaa otb lumienkeleitä! Juuri ennen kurun pohjaa on tarjolla reittimiehen erikoinen, joten aja viimeiset metrit erityisen tarkasti. Latvakurun pohjalla odottaa T-risteys. Reittijälki ohjaa sinut kääntymään menosuuntaan oikealle. Vasemmalle kulkeva reitti vie Latvakurun kodalle. Kota on lukittu, mutta Kiilopäältä voit lunastaa kodan avaimen pientä korvausta vastaan. Talvipolku tekee noin 200 metrin piston kodalle.

Luvassa ei ole edellisen alamäen mukaista vauhdin hurmaa, mutta mukavasti rullaava polku johdattaa sinut takaisin tuttuun poroaidan ylitykseen. Poroaidalta Kiilopäälle paluu tapahtuu samaa reittiä pitkin. Muista aina sulkea poroaidan veräjä! Mikäli haluat jatkaa lenkkiä kohti Rönkönlampea tai Laanilaa , niin Latvakurusta palatessasi jatka suoraan kelkkareitin toisella puolella näkyvää talvipolkua pitkin. Seuraa aidan ympäristössä olevia opasteita.

Latvakurun lenkki on merkattu opastein sekä sinisillä aurauskepeillä.