Ensimmäinen Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa kulkeva maastopyöräreitti joka avattiin vuonna 2015. Reitti on vakiinnuttanut asemansa maastopyöräilijöiden keskuudessa ja onkin yksi ajetuimpia osuuksia Ylläksen reittiverkostosta. Reitti lähtee Sirkan keskustasta ajamalla Visit Levin rakennuksen pihan edestä ja jatkamalla tietä oikealle kohti Kinos Motorsin rakennuksia. Kinos Motorsin kohdalta pääset pyörätielle joka johdattaa sinut Kätkätunturin laitaan. Tästä alkaa varsinainen maastossa kulkeva reitti. Reitti on helppoa latupohjaa lähes koko matkan Kätkätunturin taakse missä siirrytään metsäautotielle. Välissä on ainoastaan yksi polkuosuus, joka kiertää Merkkisenkaltion. Aikaisemmin reitti kulki Merkkisenkaltion kautta, mutta linjausta on muutettu sittemmin. Ennen Merkkisen kiertävää reittiä on mukavan vauhdikas lasku erittäin helppoa leveää latupohjaa pitkin. Kätkätunturin takaa alkava hiekkatieosuus kestää käytännössä aina Homevaaraan asti, joten tämä reittiosuus ei tarjoa juuri minkäänlaisia haasteita.

Homevaarassa reitti muuttuu viimein polkumaiseksi ja nousu vaaran laelle on mukavan tekninen, mutta ei vaikea. Alueella on tehty metsätöitä viime vuosina joten lasku alas Homevaarasta voi olla paikoin epäselvä, mutta GPS-jälkeä seuraamalla pysyt oikealla reitillä. Tällä osuudella on myös virallisia opasteita jotka helpottavat matkantekoa. Homevaarasta laskeudutaan alas Jänkkäsenvuomalle lähelle Aakenusjärveä. Suon yli menee sorastettu polku, joka muuttuu lähempänä Aakenusjärveä metsätieksi ja pian reitti saapuu kodalle, joka on Aakenusjärven rannan läheisyydessä. Kodalta siirrytään jälleen hiekkatielle. Hiekkatietä ajetaan lähes 6 km ja välissä käydään myös lyhyesti pikitiellä. Pyhäjärvelle vievältä hiekkatieltä käännytään vasemmalle kohti Aakenustunturia. Reitti tekee pienen ketunlenkin Aakenuksen laidassa ja tämä osuus on yksi teknisimmistä pätkistä tällä reitillä. Ketunlenkin voi oikaista ajamalla hiekkatietä suoraan Pyhäjärvelle.

Reitti nousee välillä tiukasti kohti Aakenuksen laitaa ja on paikoin hyvin tekninen. Keväällä reitin pinnalla voi virrata syviäkin tulvapuroja, joten alkukesästä tämä osuus kannattaa unohtaa. Lopulta nousu taittuu laskemaan kohti Pyhäjärven P-paikkaa. Lasku on nousun kaltainen eli teknisyyttä löytyy myös alamäkeen tultaessa. Pyhäjärveltä reitti jatkuu P-paikalta loivasti vasemmalle kulkemaan ihan Pyhäjärven rantaviivaa myöden. Kaunis ja paikoin juurakkoinen polku on mukavaa vaihtelua pitkien hiekkatieosuuksien jälkeen. Pyhäjärven polulla on myös useita taukopaikkoja jotka löytyvät reittikartasta. Pyhäjärven päästä reitti alkaa erkanemaan kohti Lainiotunturia. Kurun pohjalla kulkeva reitti voi olla märkänä kesänä erittäin mutainen, mutta sitä on kesällä 2018 korjattu paikkaavalla sorastuksella.

Kurun pohjalla kulkeva polkuosuus on osittain hyvinkin teknistä, mutta ei liian vaativaa. Juuri ennen rautaportaita on muutama erittäin kivikkoinen pätkä. Rautaportaita pitkin noustaan Lainiotunturin laitaan mistä reitti vie Kotamajalle. Lainiolle noustaan aluksi jyrkästi, mutta pian polku siirtyy kumpuilemaan metsän keskellä. Muutamassa alamäessä on terävää pientä kiveä jotka voivat aiheuttaa rengasrikkoja.

Lainiolta reitti risteää Hangaskurulle vievän reitin kanssa ja tästä matka jatkuu oikealle kohti Kotamajaa. Alamäki Kotamajalle on erittäin kivinen, joten tarkkaavaisuutta vaaditaan. Kotamajan pihasta reitti jatkuu sorastettuna suon toiselle puolelle. Äkäslompoloon voi ajaa ilman, että käy Kukastunturin huipulla, mutta tämä GPS-jälki vie sinut huipulle. Uusi reittilinjaus kiertää Kukaksen nousun pahimman juurakon ja koukkaa mäntymetsän kautta sorastetulle Kukastunturin reitille. Nousu on mukavan haastava korkeuserojen puolesta, mutta reittipohja on helppoa ajettavaa.

Kukastunturin huipulta alkaa pitkä lasku kohti Yllästä ja Äkäslompoloa. Alamäki on leveää metsämaapohjaista latu-uraa jota pitkin on helppo ajella. Muutamassa kohtaa laskua on juurakkoisempi pätkä, mutta ne pystyy kiertämään. Reitti on suosittu ulkoilureitti, joten ota huomioon muut liikkujat! Ennen Karilan risteystä reitti kääntyy jyrkästi oikealle, joten huomioi tämä vauhdissa. Ennen mutkaa polku on muuttunut sorastetuksi uraksi, joten vauhti voi kasvaa reippaasti. Karilan risteyksen kohdalla käännytään vasemmalle pienen puron yli ja jäljellä on enää helppo osuus Äkäslompoloon. Ensin kuljetaan leveää maastouraa ylämäkeen, joka pian alkaa laskeutua kohti Nilijänkän sorastettua polkua. Polku kulkee Äkäslompolojärven rantaa ja ennen saapumista Äkäslompoloon kuljetaan lyhyt matka pitkoksia pitkin sekä ylitetään puusilta. Reitti loppuu Äkäshotellin taakse ja olet saapunut Ylläkselle.

Ylläksen ja Levin välisellä reitillä on runsaasti taukopaikkoja sekä reitti kokonaisuutena on keskivaativa. Sopivalla vauhdinjaolla reitin pystyy ajamaan hieman noviisimpikin kuski. Parhaat maisemapaikat sekä polut löytyvät Ylläksen päästä jossa reitti kulkee Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Varaa kuitenkin hyvin aikaa mikäli olet vasta-alkaja sillä nousut ja tekniset osuudet voivat olla kuluttavia. Tarvittaessa paluukyydin voi tilata Pyhäjärvelle, Aakenuksentielle tai Aakenusjärvelle.

Palveluita alueella