Lommoltunturi–Keimiöjärvi–Koivarovan parkkipaikka

Lommoltunturin P-paikalta lähtee kesäreitti, joka kulkee kansallispuiston klassikkomaisemissa. Voit navigoida P-paikalle kätevästi  lähtöpisteen koordinaattien avulla. Polku lähtee nousemaan P-paikalta kohti Lommoltunturin laitaa ja heti alkuun tulevat teknisesti haastavimmat polkupohjat. Polku on aluksi kapeaa sekä juurakkoista, ja ylempänä korkeuserojen kasvaessa myös kivet lisääntyvät. Alkuosan erittäin haastava osuus on noin 2–3 km pitkä. Älä kuitenkaan luovuta, sillä jos jaksat ajaa (tai tunkata) haastavan osuuden, on palkinto huikea.

Juurakkoisen ja kivikkoisen nousevan polkuosuuden jälkeen reitti siirtyy kulkemaan avotunturiin Hevoslaen huipulle. Suosittelemme vahvasti pysähtymään Hevoslaen polulla ja nauttimaan maisemista. Maisemat avautuvat Pallastuntureille, Pallasjärvelle sekä Keimiötunturin suuntaan! Reittijälki lähtee laskeutumaan Hevoslaelta alas Mustakeron tuvalle. Alamäki on erittäin kapeaa, upeaa polkua, mutta osin jyrkkää sekä kasvillisuuden reunustamaa. Puut sekä erityisesti katajat raapivat kuskia alamäkeen mentäessä ja peittävät osittain myös näkyvyyttä. Laskussa tulee olla tarkkaavainen sillä polulla voi aina olla vastaantulijoita!

Mustakeron tuvalta reitti lähtee kulkemaan kohti Keimiöjärven ja Koivakeron risteystä. Tämä reittijälki ohjaa sinut Keimiöjärvelle. Polku jatkuu edelleen kapeana ja on todellista erämaapolkua. Polkupohja on paikoin teknistä ja kapean polun laidoilla on kasvustoa. Tarkkaile kapealla polulla ajolinjoja sillä et halua takavaihtajan tarttuvan katajan oksiin! Koivakeron ja Keimiöjärven risteyksestä polku jatkuu autiotuvan pihaan. Risteyksestä laskeudutaan melko suoraviivaisesti kohti Keimiöjärveä ja juuri ennen tupaa reitti kulkee lyhyen kosteikon läpi. Vaeltajat ovat asetelleet puita suon ylitykseen, mutta kenkien kastuminen on mahdollista.

Keimiöjärven autiotupa sijaitsee kauniilla paikalla järven rannan tuntumassa ja palvelee taukopaikkana mainiosti. Pihapiirissä on myös nuotiopaikka. Reittiä jatketaan opasteiden mukaisesti kohti Koivarovan P-paikkaa. Keimiöjärven ja parkkipaikan välinen reittiosuus on kohtuullisen helppo, sillä lähes kaikki kosteikot ylitetään pitkospuita pitkin. Pitkospuut ovat vanhoja, mutta edelleen pyöräiltävässä kunnossa. Varaudu silti yllätyksiin, koska osa pitkospuista voi olla irtonaisia. Pitkospuiden päät ovat lähdöissä ja postumisissa paikoin haasteellisia, sillä kynnys on korkea ja pitkospuita voi edeltää pehmeitä kohtia.

Tälle osuudelle sisältyy myös lyhyitä hienoja polkuosuuksia, joten jos pitkospuilla ajaminen ei jännitä liikaa, on siirtyminen Keimiöjärveltä takaisin autotielle kokonaisuutena mainio kokemus. Reittijälki päättyy Koivarovan parkkipaikalle, mutta voit ajella takaisin autolle maantietä pitkin tai nousta Hotelli Jerisin kohdalta takaisin retkeilyreitille. Seuraamalla opasteita päädyt Sammaltunturin kautta takaisin Lommoltunturin P-paikalle.

Kokonaisuutena reitti on haastava eikä sovellu vasta-alkajille. Aktiivipyöräilijälle reitti tarjoaa varmasti huikeita elämyksiä ja paljon toivottua aitoa, luonnontilassa olevaa single track -polkua. Huomioi kapean polun vaativuus sekä haasteet ajaessa. Älä riko itseäsi tai pyörää liian hätäisellä ajolla! Tämä reitti tarjoaa maisemallisesti paljon nautintoa, joten suosittelemme vahvasti pakkaamaan kameran mukaan.