Reittikuvaus

Hetta–Pallas -kesäreitille pääsee kätevästi Hetan ja Raattaman väliseltä tieltä. Ennen Ketomellan siltaa Raattamasta päin tultaessa on tien vasemalla puolella parkkipaikka. Tämän reitin GPS-jälki ohjaa sinut reitille kyseiseltä parkkipaikalta.

Pahakurun lenkki soveltuu monentasoisille maastopyöräilijöille! Tämä reittivaihtoehto on kätevä tapa päästä nautiskelemaan upeista maisemista ja mainioista poluista. Reitin ensimmäiset kolme kilometriä taittuu helppoa hiekkatietä pitkin kohti Hietajärveä. Vasta Hietajärveltä alkaa nousu kohti tuntureita.

Parin kilometrin mittainen nousu on pohjaltaan helppoa mönkijän uraa ja vasta ennen avotunturiin saapumista reitti jyrkkenee huomattavasti. Jyrkässä nousussa mönkijät ja sadevesi ovat jyrsineet syviä uria. Seiposelle saapumisen jälkeen huomaat olevasi yllättäen avotunturissa.

Nousu jatkuu Seiposen risteyksestä menosuuntaan oikealle kohti Pippokeron laitaa. Kesäreitti on edelleen helposti ajettavaa leveää uraa. Oikeastaan koko kierros koostuu helpoista poluista eikä tällä reitillä ole normaalisateisena kesänä pahoja haasteita luvassa. Pippokerolla saa nauttia joka puolelle avautuvista tunturimaisemista!

Pippokeron nousun jälkeen reitti alkaa laskea mukavan rullaavasti kohti Hetta–Pallas -kesäreittiä. Hietajärveltä matkaa on nyt tullut n. 4 kilometriä nousuvoittoisesti, joten viilentävä alamäki on tervetullut! Laskun lopussa ylitetään pieni silta ja noustaan Hetta–Pallas -kesäreitin pääväylälle.

Tässä risteyksessä käännytään vasemmalle kohti Pahakurun autiotupaa. Reitti on edelleen leveä ja helposti ajettava. Paikoin kivikkoisella polulla on hyvin tilaa valita renkaita säästäviä ajolinjoja. Polku nousee hetken aikaa vielä loivasti kunnes tulee mukavan pitkä lasku kohti autiotupaa. Tarkkasilmäiset bongaavat tuvan jo pitkän matkan päästä!

Ennen Pahakurun autiotupaa tulee pitkospuut. Pitkospuiden alut ja loput ovat todella jyrkällä kulmalla, joten aja tarkkaavaisesti ettei tule ikävää OTB:tä ennen tuvalle saapumista. Pahakurun autiotupa sijaitsee kauniilla maisemapaikalla ja vedenottopaikka löytyy n. 300 metrin päästä opasteita seuraamalla. Upea paikka pitää taukoa ja nauttia kansallispuiston maisemista!

Pahakurun tuvalta reitti eroaa Hetta–Pallas -kesäreitistä ja jatkuu kohti Seiposta. Jos kesä on ollut erittäin sateinen voi tämä osuus olla ensimmäisen parin kilometrin osalta märkä. Reitti menee muutaman kosteikon läpi kunnes nousee taas kuivalle tunturimaalle. Pahakurun autiotuvalta on n. 4 kilometrin matka takaisin Seiposeen. Nyt palataan takaisin samalle uralle mistä aluksi valittiin kulkusuunnaksi Pippokero.

Seiposelta palataan samoja polkuja pitkin takaisin Hietajärvelle, tosin laskuvoittoisesti! Hietajärvellä on helteisenä kesäpäivänä mukava käydä virkistäytymässä raikkaassa vedessä. Loppumatka takaisin autolle taittuu tuttua hiekkatien pohjaa.

Kokonaisuutena reitti soveltuu monen tasoisille pyöräilijöille. Polku ei ole teknisesti vaikeaa ja varsinaisen haasteen tuovat ainoastaan nousumetrit. On kuitenkin hyvä muistaa, että tunturissa kovalla tuulella ja sateella olosuhteet voivat tuoda lisähaasteen muutoin helpohkoon reittiin!

Reitin vaativuusluokka: Keskivaativa

Huomioi aina oma kunto- ja pyöräilytasosi. Vaativuusluokat ovat aktiivipyöräilijöiden tekemiä suuntaa antavia arvioita reitin vaativuustasosta.