Särkitunturista Ylläkselle vievä reitti on osittain erämainen reittikokonaisuus joka on teknisesti sekä fyysisesti vaativa. Upeita maisemia ja useita yöpymispaikkoja sisältävä reitti soveltuu kokeneille maastopyöräilijöille.

Särkitunturin P-paikalta lähtee helppo sorastettu polku kohti yhtä Muonion kunnan alueen kuvatuinta maisemapaikkaa Särkitunturin huippua. Reitti on teknisesti erittäin helppo ja huipun saavuttaa hyvinkin nopeasti. Huipulla kannattaa pysähtyä toviksi ihailemaan ihan syystä yhtä Suomen kauneimmista maisemista kohti Pallastuntureita! Jos olet alueella ensimmäistä kertaa, niin luultavasti menet hetkeksi aikaa sanattomaksi.

Särkitunturista polku katoaa kasvillisuuden sekaan ja pienen suon turpeeseen, mutta GPS-jäljen avulla pääset kohtaan jossa polku muuttuu taas selkeämmäksi. Tuon lyhyen melkein poluttoman pätkän joutuu pyörää joka tapauksessa taluttamaan. Lopulta polun pään löytyessä alkaa reitti hivuttautua kohti Yllästä.

Upea kapea erämainen polku lähtee laskemaan alas Särkitunturista. Välillä noustaan teräviä pieniä nousuja, mutta pääosin reitti Kuusikonmaan autiotuvalle asti on laskevaa. Välillä on vanhoja pitkospuita, jotka voivat olla erittäin huonokuntoisia ja kasvillisuuden peitossa. Osa pitkoksista on lähes kuivalla maalla, joten ihan pakko niitä ei ole ajaa.  Polku itsessään on aivan upeaa teknistä metsäpolkua! Kuusikonmaan tuvalle saavutaan pienen kivisen laskun kautta. Tupa on hyvässä kunnossa ja soveltuu hyvin bike packing -yöpymiseen. Tästä reitti lähtee nousemaan kohti Nivungintietä, jatkuen erämaisena kapeana polkuna. Kuusikonmaan tuvan ja Nivungintien välillä on muutamia pitkospuuosuuksia, jotka ovat vielä hyvässä kunnossa. Upea metsä ja kaunis luontopolku tekevät reitistä todella vaikuttavan. Tällä alueella liikkuessa on hyvin mahdollista bongata metsäkanalintuja.

Erämaa loppuu hyvin selkeästi Nivungintielle. Nivungintie toimii myös hyvin hätäpoistumiseen eli on autolla saavutettavissa Rovaniementien varresta. Tien ylityksen jälkee reitti siirtyy pujottelemaan välillä hyvin rujojen hakkuuaukeiden keskelle, mutta reitti on silti ajettavaa! Hakkuuaukeiden keskellä polku on hyvin heikkoa, joten tarkkaile haaleita maalimerkkejä maastossa. Pian saavutaan metsäautotielle, jota pitkin ajetaan lyhyt matka tien päähän ja polku siirtyy kulkemaan hakkuuaukeiden väliselle suojametsäalueelle. Tästä alkaa reitin ylivoimaisesti vaativin polkuosuus, jonka pituus on n. 4 km. Luvassa on pyörän taluttamista paikoin todella haastavassa maastossa. Kevyellä varustuksella pystyy ison osan tästäkin osuudesta ajamaan, mutta raskaalla varustuksella kannattaa suosiolla taluttaa. Polku voi myös kadota näkyvistä kivikkoiseen metsään, mutta seuraamalla GPS-jälkeä pysyt reitillä. Vanhan erämaaladun maalimerkkejä löytyy aina välillä reitin varrelta, joten niitä etsimällä pysyt myös oikealla polulla.

Palkintona haastavan osuuden päätteeksi saavutaan Pahtavaaran autiotuvalle, joka on todella hyvä paikka yöpymiseen. Lähellä on pieniä lampia, mutta juomavesi kannattaa keittää! Tuvalta matka jatkuu Pahtavaaraa pitkin. Pahtavaaran reitillä on kalliopohjaa ja sitä on mukava ajella. Lakialueen reitti on tekninen ja ole varovainen, jotta vältyt rengasrikoilta. Pian polku lähtee laskemaan Pahtavaarasta alas kohti Äkäsmyllyä. Lasku on mukava ja noin 2 km jälkeen ylitetään hiekkatie. Alempana on luvassa runsaasti pitkospuita. Pitkospuiden kunto vaihtelee erittäin paljon, joten ennakoi katseella tulevaa. Pitkospuut kulkevat välillä kauniiden linturikkaiden vesistöjen ja suoalueiden läpi. Polkuosuudet ovat paikoin teknisiä. Ennen Äkäsmyllyä on yksi taukopaikka; Metsä-Ruonajärvi laavu.

Lopulta reitti lähtee laskemaan kohti Muotkavaaran ja Äkäslompolon välistä tietä. Loiva lasku Kurkkiomaasta on helppo, mutta ole tarkkaavainen tien ylityksessä! Äkäsmyllyltä siirrytään jo Ylläksen alueen reitistön piiriin. Opasteet ohjaavat sinut kohti Äkäslompolon reittiä. Helppoa metsämaapohjaista latupohjaa jonka varrella on muutamia pitkospuuosuuksia sekä yksi tien ylitys Äkäsjoen sillan kohdalla. Tästä reittijälki vie sinut Äkässaivon kautta kohti Kukasta. Tähän asti reitti on ollut fyysisesti erittäin vaativa, joten helpomman vaativuusluokan reitit ovat tervetullutta vaihtelua. Reitin varrella ennen Kukastunturin laitaa on vielä Kutujärven autiotupa, joka poikkeaa vain muutaman sata metriä varsinaiselta reitiltä.

Kukastunturin laitaan nouseva reitti on teknisesti haastavampi. Kivipohjainen polku menee kokeneella kuskilla ajamalla ylös, mutta raskaalla kuormalla voi edessä olla talutettavia pätkiä. Lasku alas kohti Kotamajaa on myös paikoin tekninen ja erityisesti laskun loppuosa on todella kivinen! Kotamajalle reitti on osittain soralla paikattua helppoa polkua.  Kotamajalta voi ajaa Äkäslompoloon useita eri reittivaihtoehtoja, mutta tämä jälki ohjaa sinut Kukastunturin yli kohti Äkäslompolon kylää. Reitti laskeutuu Karilan risteykseen mistä opasteet ohjaavat sinut edelleen helppoa leveää latupohjaa Äkäslompolon keskustaan. Särkitunturista Äkäslompoloon kulkeva reitti on erinomainen yöretkireitti. Matkan varrella on teknisesti erittäin haastavia polkuja, mutta myös alueen parhaimpia erämaapolkuja. Reitti ei missään nimessä sovellu vasta-alkajille! Erinomainen fyysisesti vaativa seikkailureitti kokeneille maastopyöräilijöille.

Polku on paikoin huonosti havaittavissa, joten pidä GPS-laitteen lisäksi mukana karttaa. Reittiä ei ole merkitty maaston kovin hyvin sillä osa reitistä on vanhaa erämaaladun pohjaa. Tämä GPS-jälki päättyy Äkäslompoloon Äkäshotellin taakse.

Reitin vaativuusluokka: Erittäin vaativa

Reitti kokonaisuutena soveltuu parhaiten kokeneille ja hyväkuntoisille pyöräilijöille. Reitti sisältää erittäin vaativia nousu- ja laskuosuuksia. Huomioi aina oma kunto- ja pyöräilytasosi. Vaativuusluokat ovat aktiivipyöräilijöiden tekemiä suuntaa antavia arvioita reitin vaativuustasosta.

Palveluita alueella