Sport Resort Ylläksen pihasta lähtee mukava rengasreitti. Reitille voi valita oman tason mukaan aloitukseksi Tuomikurun lenkin tai Kahvikeitaan helpon reitin. Tämä reittikuvaus menee helpomman reittivaihtoehdon mukaan. Lähtöpaikka sijaitsee hieman keskuksen parkkipaikkaa alempana. Löydät lähtöpaikan kun seuraat pihalla olevia opasteita latujen lähtöpisteeseen.

Alku on hyvin helppoa metsäreittiä kohti Kahvikeitaan laavua. Noin 2 km pituinen etappi laavulle taittuu nopeasti ja reitti nousee laavulta uuden rakenteilla olevan latukahvilan pihaan. Rakenteilla olevan kahvilan etuoikealla näet siniset opasteviitat. Opasteviittojen kohdalta jatkat kohti Äkäslompoloa. Reitti ylittää pienen suoaukean ja kovalla tuiskulla tämä osuus voi olla tukossa. Suo-osuus on kuitenkin lyhyt ja pian reitti siirtyy metsän siimekseen.

Latulinjaa myötäillen reitti laskeutuu kohti Ojanlatvan risteystä. Alamäki viettää sopivasti ja tässä saa hyvän rullaavan vauhdin helposti! Reitti erkanee hieman ladusta suoaukean laitaan kunnes saapuu risteykseen. Vasemmalle kaartaa Äkäslompoloon vievä yhdysreitti, mutta Ojanlatvan reitille jatketaan suoraan ladulle. Ladulle saavuttaessa muista tarkkailla erityisesti oikealta tulevia hiihtäjiä sillä hiihtäjät tulevat loivaan alamäkeen.

Ladulta katsottuna reitti jatkuu loivasti oikealle. Etsi katseella sinisiä merkkikeppejä! Tästä on Ojanlatvan päivätuvalle matkaa ainoastaan 100 metriä. Tuvan pihasta reitti siirtyy avoimelle suolle ja ylittää ladun. Reitti kulkee tovin matkaa ladun vasemmalla puolella kunnes ylittää jälleen ladun.

Nyt alkaa mainio metsän keskellä huomaamattomasti alaspäin viettävä polkuosuus. Kaunista metsää koristaa yleensä talvisin kaarella olevat koivut ja niitä kannattaa pysähtyä ihastelemaan. Ovat myös mainioita kuvauskohteita. Reitti polveilee välillä pienten suoaukeiden läpi ja saapuu lopulta isommalle suolle missä ylitetään latu ja kuljetaan lyhyt matka myös latua pitkin. Reitti poistuu ladulta menosuuntaan vasemmalle ja siirtyy metsään.

Tiheässä metsässä reitti mutkittelee runsaasti ja saapuu vähän huomaamattomasti kelkkareitin varteen. Ole erityisen varovainen ylittäessäsi kelkkareitin. Pysähdy ensin ja katso molempiin suuntiin tarkasti. Jos liikut isommalla ryhmällä, niin ensimmäinen joka ylittää reitin voi jäädä toiselle puolelle näyttämään muille milloin on turvallista tulla!

Kelkkareitin jälkeen tulee pieni alamäki ja reitti kääntyy oikealle. Reitti muuttuu tasaiseksi sekä suoraviivaiseksi. Noin kilometrin mittainen suora polku ylittää yhden tien ennenkuin saapuu ladun alikulkuun. Myös pyöräreitti menee samasta alikulusta eli tässä on luvallista liikkua latuväylää pitkin kunnes reitti poistuu ladulta menosuuntaan oikealle.

Ladulta poistumisen jälkeen reitti on edelleen helppoa suoaukealla kulkevaa reittiä ja yhdistää pian Ylläsjärven ja Aurinkotuvan väliseen reittiin. Vasemmalle kääntyvä reitti menee Ylläsjärven kylälle, joten tästä jatketaan oikealle. Helppo reitti jatkuu aina Aurinkotuvalle asti, kunnes se siirtyy kulkemaan metsän laitaa. Mukavasti mutkitteleva ja kumpuileva reitti myötäilee latulinjaa ja pian se siirtyy kulkemaan ihan ladun laitaa. Muutamassa kohdassa se käy myös ladulla. Reitti erkanee lopulta ladun vierestä kohti ylikulkusiltaa ja yhdistyy jälleen ladun kanssa. Silta ylitetään latua pitkin ja sillan toisella puolella käännytään jyrkästi vasemmalle pois ladulta ja ylitetään kelkkareitti.

Nyt alkaa loppunousu kohti hiihtokeskusta. Nousu on ihan reipas ja se sisältää useita tie-, kelkkareitti- ja latuylityksiä. Ole tarkkaavainen! Vaikka nousu on reipas on se silti ajettavissa ylös asti takaisin lähtöpaikkaan. Tämä onkin reitin ainoa tiukempi nousu ja jos kylmillä suoaukeilla tuli vilu, niin viimeistään tässä mäessä se karisee pois.

Reitin vaativuusluokka: Keskivaativa

Huomioi aina oma kunto- ja pyöräilytasosi. Vaativuusluokat ovat aktiivipyöräilijöiden tekemiä suuntaa antavia arvioita reitin vaativuustasosta.

Huomioitavaa reitillä

  • Reitti sisältää useita suo-osuuksia, jotka ovat isolla todennäköisyydellä tukossa kovan tuulen ja lumipyryn aikaan. Seuraa sääennusteita!
  • Reitti sisältää useita latu, kelkkareitti ja tien ylityksiä. Ole tarkkaavainen!
  • Reitillä on osuuksia jotka ovat erityisesti kävelijöiden suosiossa. Ota aina ajaessasi huomioon vastaantulijat.

Palveluita alueella