Tämä reittijälki sisältää lähes kaikki Ylläksen alueen hoidetut talvireitit kaudelta 2018–2019. Reitti on kokonaisuutena vaativa ja koko kierroksen pystyy yleensä ajamaan vasta kevät-talven aikaan. Jos reittiolosuhteet ovat suotuisat, niin koko reitistön pystyy ajamaan jopa yllättävän nopeasti. Emme tee tästä reittijäljestä tarkkaa kuvausta ja suosittelemme koko reitistön kerralla ajamista ainoastaan kokeneille talvipyöräilijöille.

Kiertosuunta tässä jäljessä on vastapäivään ja muutamassa kohtaa jälki ajetaan kiinni pistona. Reittijälki lähtee Äkäslompolosta ja nousee ensin Kellokkaan kautta kohti Tunturijärven reittiä. Tunturijärven reitti linjattiin kyseisellä talvikaudella uusiksi ja vanhan huoltoreitin tilalle tuli suojaisemmassa maastossa mutkitteleva talvipolku. Aikaisemmin reitti kulki pahojen tuiskualueiden läpi. Tunturijärveltä kohti Luosua menevä reitti linjattiin myös alkuosalta uudelleen. Reitti siirrettiin kauemmas järven rannasta tuulelta suojaisampaan maastoon.

Tunturijärveltä reitti laskeutuu mukavan pitkästi kohti Luosua. Tämä reittiosuus on tuulelle altis mikä tarkoittaa sitä, että reitti voi olla tuiskulumen peittämä. Pitkä alamäki on hyvien olosuhteiden vallitessa erittäin rullaava ja hyvä paikka säästää voimia. Alhaalla reitti risteää kohti Luosua ja Ylläsjärveä. Reittijälki jatkaa tästä vasemmalle kohti Ylläsjärveä. Reittiosuus risteyksestä Aurinkotuvalle on tasaista puurtamista. Aurinkotuvalta reittijälki lähtee nousemaan kohti Sport Resort Yllästä sekä Tuomikurun kotaa. Reitti mutkittelee latujen välissä ennen kuin saavutaan hiihtokeskuksen läheisyyteen. Tästä alkaa yksi reitistön vaativimmista nousuista; nousu Tuomikurun kodalle.

Mutkitteleva nousu on kokonaisuutena ajettavaa, mutta jos reitillä on tuiskulunta, niin renkaan pidon kanssa voi jyrkimmissä kohdissa olla vaikeuksia. Nousun aikana ohitetaan risteys ajamalla suoraan ylös. Reitillä on myös erittäin paljon kävelijöitä, joten se on hyvä huomioida erityisesti alamäkeen tultaessa. Rankan nousun päätteeksi on hyvä pitää hengähdystauko kodalla! Alamäkiajo saa yhtälailla sykkeet nousemaan sillä lasku on vauhdikas ja mutkainen polku tekee siitä jännittävää. Nyt alaspäin tultaessa risteyksestä käännytään tiukasti vasemmalle kohti Ojanlatvan reittiä. Reitti laskeutuu lähes koko matkan Ojanlatvan päivätuvalle.

Tuvalta matka jatkuu kohti Ylläsjärveä ja reitti koukkaa piston Ojanlatvan laavulla. Reitti kohti Ylläsjärveä on mukavan rullaava ja vaikka maasto tuntuu tasaiselta on profiili silti loivasti laskeva. Talvipolku mutkittelee metsän keskellä ja poikkeaa välillä suoaukeilla. Tuulisella ilmalla suoaukean reitit voivat olla ummessa. Reitti saapuu lähelle Ylläsjärven kylää ja polku haarautuu myös pistona Eelin Kaupalle asti. Tämä reittijälki ei sisällä pistoa kaupalle asti. Pian saavutaan jälleen Aurinkotuvalle mistä ajetaan aikaisemmin kuljettua reittiä takaisin hiihtokeskukselle, mutta nyt reittijälki siirtyy Sport Resortilta Kahvikeitaan reitille.

Kahvikeitaan laavulle vievä reitti mutkittelee metsän keskellä ja on myös yksi vilkkaimmista reittiosuuksista. Reitillä liikkuu paljon kävelijöitä, joten ota se huomioon ajon aikana. Kahvikeitaan laavulta palataan takaisin Ojanlatvan polulle, mutta nyt reittijälki lähtee suuntaamaan kohti Äkäslompoloa. Tätä reittiosuutta linjattiin myös uudelleen kyseisellä talvikaudella. Aikaisemmin reitti kulki isojen suoalueiden läpi ja oli toistuvasti ummessa. Uusi reitti siirrettiin metsän keskelle missä maasto on monipuolisempaa ja suojassa tuulisilta ilmoilta. Reittiosuus Ojanlatvalta Latvamajalle on myös yksi mutkaisimmista talvipolkuosuuksista.

Latvamajalta reittijälki jatkaa kohti Hangaskurua. Loivasti nousevalla profiililla kulkeva polku kiertää Hangaskurun laavun kautta ja kääntyy laskeutumaan kohti Karilan risteystä. Hangaskurun ja Karilan välistä reittiä linjattiin myös uudelleen. Aikaisempi reitti kulki suoalueiden läpi kärsi toistuvasti paannejäästä. Karilan risteyksestä alkaa nousu kohti Kukastunturia. Kukastunturin reitti tarjoaa mukavan nousun ja on myös yksi vilkkaista reittiosuuksista. Kukastunturissa vallitsee tunturiolosuhteet, joten reitin kunto vaihtelee viikoittain ja pahimmillaan päivittäin. Melkein avotunturissa kulkeva reitti vie mahtaville maisemapaikoille. Kukastunturin huipulle vie myös reitti, mutta se ei kuulu kunnossapidon piiriin. Kyseessä on lumikenkäreitti.

Kukastunturista saa mukavan laskun alas kohti Kotamajaa. Reittimuutoksien avulla talvipolusta tehtiin turvallisempi sekä poistettiin aikaisemman linjauksen tuiskupaikkoja. Alamäki on silti vauhdikas, mutta edellistä versiota mutkaisempi sekä puolimatkaan on lisätty hengähdystasannetta. Reitti kääntyy laskun alaosassa voimakkaasti oikealle ja nousee hetken aikaa Kukastunturin pohjoispuolta, kunnes laskeutuu alas kuruun. Kurua pitkin reittijälki vie Kotamajan pihaan mistä matka jatkuu pistona kohti Hangaskurua. Pistolla ajetaan jälki kiinni ja palataan samaa reittiä takaisin Kotamajalle.

Nyt jälki jatkuu Lainiotunturin ja Karhukodan suuntaan. Reitti kulkee hetken aikaa suoaukean laitaa kunnes lähtee nousemaan kohti Lainiotunturin laitaa. Nousua ei tule kovinkaan pitkästi, mutta mukaan mahtuu muutama jyrkempi törmä. Reitti kulkee komean kurun laitaa välillä vaihdellen ala -ja ylämäkeen. Kurun laidalta näkyy upeasti Pyhätunturi! Pian reitti laskeutuu voimakkaammin ja lähtee kulkemaan kohti Karhukotaa. Osittain suoaukeiden laidassa kulkeva reitti voi olla tuulisella kelillä ummessa. Karhukodalla on yksi alueen upein kaltioa eli lähde. Tätä vettä kannattaa ottaa pulloon vaikka kotia viemisiksi!

Karhukodalta matka jatkuu metsässä mutkittelevaa reittiä pitkin ja lopulta saavutaan Latvamajan ja Hangaskurun väliselle reitille. Reittiä jatketaan takaisin Latvamajalle. Latvamajalta suunnaksi otetaan Kesänkijärvi. Polku on alun lyhyen nousun jälkeen laskuvoittoista ja lasku on mainio pujottelurata upean vanhan metsän keskellä. Reitti on suosittu myös kävelijöiden keskuudessa, joten tarkkaavaisuutta! Kesänkijärveltä reittijälki jatkuu kohti Äkäslompoloa ja maali on jo lähellä. Äkäslompolosta reittijälki käy vielä piston Karilan laturisteyksessä missä ajetaan Kukastunturin reitin jälki kiinni. Nyt on enää jäljellä lyhyt nousu Nilivaaraan ja lasku takaisin Äkäslompoloon!

Tässä on lähes kaikki talvikaudella 2018–2019 avoinna olleet reitit ajettuna kerralla. Reittijäljestä puuttu ainoastaan pisto Luosujärvelle, pisto Eelin Kaupalle sekä Velhon kodan ylläpitämä talvireitti. Lisäkilometrejä voi haalia myös hoitamattomilta lumikenkäreiteiltä, jotka ovat erittäin mukavia ajaa, jos olosuhteet ovat kunnossa. Jos siis haluat niin Ylläksellä voi ajaa reilusti yli 100 km kertalenkin talvella!

Haluamme kuitenkin muistuttaa, että talvipyöräily vaatii runsaasti energiaa, joten tankkaa ajon aikana. Hyvä tapa on suorittaa tankkaukset reitin varrella olevissa kahviloissa. Niissä kun tarjotaan herkullisten munkkien ja lättyjen lisäksi myös lounasta. Pakkaa mukaan myös vaihtovaatteita! Lenkillä tulee yleensä hiki, joten on mukava vaihtaa kesken lenkin päälle kuiva ajopaita, pipo sekä hanskat. Pidä mukana myös taukotakkia pelkästään siltä varalta, että pyörä hajoaa tai loukkaat itsesi. Osassa erämaakahviloita on myynnissä pyörien varaosia, mutta pidä silti mukana tarvittavat korjaus- sekä varosatarvikkeet.

Palveluita alueella