Lähtö tapahtuu Äkäslompolon keskustasta ja heti alkuun otetaan hyvät lämmöt. Reitti nousee huomattavasti maisematien vieressä kulkevaa pyörätietä pitkin aina Ihmisen ringille asti. Tästä siirrytään sorastetulle polulle ja noustaan vielä hetki kohti Varkaankurun laavua. Ennen Varkaankurun laavua reitti kääntyy tiukasti vasemmalle ja pitkä lasku alas kohti Kesänkijärveä alkaa. Alamäki on erittäin rullaava sorastettu pohja ja ennen Kellokasta on pari terävää lyhyttä nousua. Sorastetun polun seassa on muutama kivikkoisempi osuus, mutta ne eivät ole teknisesti vaikeita. Kellokkaan luontokeskuksen kohdalta reitti jatkaa pitkää laskua sorastettuna, mutta muuttuu pian pohjaltaan metsämaaksi.

Vauhdin kasvaessa on hyvä olla tarkkaavainen sillä laskussa on muutamia juurakkoisia sekä kivisiä osuuksia. Laskun lopussa on lyhyt sorastettu osuus ennen hiekkatielle saapumista. Lyhyt hiekkatien pätkä ajetaan alamäkeen kohti Kesänkijärveä ja käännytään sorastetulle polulle. Sorastettu polku Kesänkijärven päähän on teknisesti helppo, sen katkaisee ainoastaan pienen puron ylitys.

Sorastettu polku päättyy rautapitkoksille. Näillä pitkoksilla kannattaa olla erityisen tarkkaavainen sillä rautapitkosten sivuilla on puita. Pitkoksien välissä on silta ja pian sillan ylityksen jälkeen siirrytään jälleen sorastetulle polulle ohi Kesänkijärven laavun.

Reitti jatkuu nousevana kohti Latvamajaa ja reittipohja alkaa muuttua teknisemmäksi. Leveän polkupohjan ansiosta ajolinjoja on helppo etsiä. Latvamajalta alkaa reitin teknisesti vaativin osuus, jossa on osittain uusia polkuja sekä lyhyitä sorastuksia kohti Hangaskurun laavua. Polku on monilta osin juurakkoinen sekä kivinen, mutta sorastukset tuovat välillä helpotusta. Reitti nousee loivasti kohti Hangaskurua, jossa odottaa huolto 1, taukopaikka sekä WC-tilat. Latvamajan ja Hangaskurun välisessä teknisessä maastossa on järkevää ajaa maltilla, jotta pitkän matkan edessä oleviin haasteisiin riittää vielä energiaa.

Reitti jatkuu Hangaskurusta nousevana kohti Kotamajaa. Reitti muuttuu edellistä osuutta helpommaksi. Upean vanhan mäntymetsän keskellä kulkeva reitti sisältää pari terävämpää nousua! Metsämaapohja on paikoin juurakkoinen ja kivinen, mutta leveän reittipohjan ansiosta ajolinjat ovat helppo löytää.

Juuri ennen Kotamajalle saapumista tulee vastaan tekninen lasku. Alamäki on kivikkoinen joten vauhdin kanssa kannattaa olla tarkkana. Riski rengasrikkoihin tässä alamäessä on suuri! Kotamajan pihaan kurvataan sorastettua polkua pitkin ja matka jatkuu pihan läpi sorastetulle polulle joka kiertää suon. Kotamajalla on taukopaikka sekä WC-tilat, mutta ei huoltoa järjestäjän toimesta.

Suon jälkeen lähestytään Kukastunturin nousua. Lyhyt terävä nousu vie pois suon laidasta ja alkaa nousu Kukastunturin huipulle. Alkuosa on kapeaa metsäpolkua, kunnes polku yhdistyy sorastettuun Kukastunturin pääväylään. Nousu ei ole teknisesti vaikea, mutta tiukat nousumetrit saavat varmasti hikikarpaloita otsalle. Kukastunturin nousu on järkevää ajaa maltilla ja muista katsella upeaa tunturimaisemaa!

Luonnollisesti pitkä nousu palkitaan pitkällä alamäellä. Kukastunturista pitkä alamäki vie kohti Äkäslompoloa. Laskun alussa jyrkkä kinkama ja mutka jonka jälkeen sorastettu ura jatkuu vielä hetken aikaa. Metsän keskellä sorastus loppuu ja reittipohja muuttuu metsämaaksi. Laskussa on muutamia juurakkopaikkoja, mutta muutoin maasto on helppoa ajettavaa. Alempana polku muuttuu jälleen sorastetuksi reitiksi ja laskun loppuosassa tulee tiukka mutka.

Laskun päätteeksi ylitetään silta Nilivaaran suuntaan, jonka jälkeen reitti on hyvin helppoa sorapintaista latupohjaa. Hiekkatien ylityksen jälkeen reitti kumpuilee kohti Äkäslompoloa ja laskeutuu lopulta Nilijänkän sorastetulle reitille. Reittiä jatketaan kohti Äkäslompoloa ja ennen kylälle saapumista edessä on lyhyet pitkospuut sekä sillan ylitys. Matka jatkuu latupohjaa pitkin maisematien alitukseen jossa sijaitsee huolto 2, sekä omahuolto.

Pian tien alituksen jälkeen tulee lyhyt suo-osuus, kunnes reitti siirtyy kuivalle latupohjalle ja kohti tiukkaa “Isometsän nousua”. Nousumetrejä kertyy jälleen mittariin reippaasti, mutta reittipohja on erittäin helppoa ajettavaa. Tässä vaiheessa matkaa on jo käännytty kohti Ylläsjärveä ja maalialuetta! Nousun päältä reittipohja jatkuu edelleen helposti ajettavan latupohjana ja nyt on hyvä tasata sykettä tiukan nousun päätteeksi.

Pitkän matkan reitti taittuu alas Aurinkotuvalle poiketen lyhyen matkan reitistä. Lasku on erittäin vauhdikas, mutta alamäessä on yllättäviä kivikkoisia osuuksia, joten tarkkaavaisuutta vaaditaan. Reitti saapuu Aurinkotuvalle, mistä jatkekaan kohti Yllästunturia joka siintää jo horisontissa. Lyhyen polkuosuuden jälkeen siirrytään pitkoksille ja lähestytään lyhyttä mutta erittäin teknistä nousua kohti latupohjaa. Latupohjalta jatketaan kohti tien ylittävää latusiltaa.

Tästä alkaa kaikkien loppunousujen kuningasmatka kohti Yllästunturin huippua! Nousu mutkittelee ensin Kahvikeitaan kautta helppoa maastouraa kohti Sport Resort Yllästä ja viimeistä kolmatta huoltoa. Huollon jälkeen nousu jatkuu teknisesti helppoa polkupohjaa mutkitellen serpentiinireittiä aina ylemmäs ja ylemmäs. Lopulta serpentiinipolku saapuu Keskisen laen ja Yllästunturin väliselle reitille.

Reitti nousee erittäin jyrkästi lakien väliin ja vaatii todellisia ponnistuksia, että tämä reittiosuus menee ilman jalkakosketuksia. Välillä reitti kulkee kivirakan keskellä johon on rakennettu kivipolkua. Kivipolku on teknisesti vaikeaa ja nouseva reittiprofiili tekee ajamisesta erittäin haastavaa. Lopulta nousu taittuu tasangoksi ja alkaa laskeutumaan kohti seuraavaa haastavaa nousua. Polku päättyy Yllästunturin huipulle vievälle huoltotielle, jota pitkin reitti jatkuu huipulle saakka. Huoltotie ei ole teknisesti vaikea, mutta nousu on erittäin jyrkkä. Matkaa on tähän mennessä takana jo reippaasti, joten jalat saa äkkiä hapoille. Maisemat ovat ympärillä aivan upeat, joten kannattaa nauttia tunturien upeista näköaloista mahdollisuuksien mukaan.

Reitti nousee Ylläksen huipulle aina 719 metrin korkeuteen merenpinnasta! Huipulta siirrytään mahtavaan laskuun kohti maalia. Tapahtumassa alas tullaan Ylläs Bike Parkin alamäkireittiä, joka on mahtava palkinto kaikille jotka ovat kunnialla kiivenneet ehkäpä Suomen kovimman loppunousun perille asti! Alamäkireitti laskeutuu gondolihissin alitse, ja on aika ottaa kunnon loppukiri hotelli Saagan läheisyydessaä sijaitsevalle maalialueelle.

Onneksi olkoon! Olet juuri ajanut Ylläs MTB 2019 pitkän reitin maaliin!

Palveluita alueella