Talvipyöräily
Pukeutuminen
Kova pakkanen. Kuinka pukeutua pyörälenkille? Pallas–Ylläs alueella on normaalia, että ilman lämpötila talvikuukausina voi laskea jopa -40°C tasolle. Pidempiä erittäin kylmän ilman jaksoja on yleensä tammi–helmikuun aikana ja lämpötila voi olla useamman viikon alle -25°C.
Kylmät ajanjaksot eivät tarkoita sitä, että pyöräily kannattaisi lopettaa! Talvireitit ovat silloin upeassa kunnossa ja niistä kannattaa nautiskella vaikka pakkanen paukkuu. Kuten kaikessa ulkoilussa myös pyöräilyssä liikkumisen mukavuus on kiinni pukeutumisesta.
Aluskerrasto
Lähdetään liikkeelle aluskerrastosta. Ylivoimaisesti parhaiten toimiva kerrasto on ohut merinovillakerrasto. Merinovilla siirtää tehokkaasti kosteuden pois iholta ja on materiaalina iholle ystävällinen sekä lämpöinen. Itse pidän kerraston alla bib-shortseja, samoja mitä käytän kesäajoissa.
Väli- ja päälikerros
Kerraston päälle on hyvä laittaa ajoviimaa blokkaamaan windstopper- tai softshell-kankaasta valmistettu ajoasu. Asun ei ole pakko olla pyöräilyvaate, vaan mikä tahansa ulkoliikuntaan tehty asuyhdistelmä käy. Jokaisella meillä keho reagoi eri tavalla kylmään ja erityisesti yläkroppaan voi takin alle lisätä kerroksia. Käytän itse kovalla pakkasella ohutta pyöräilytakkia varsinaisen kuoren alla. Pyöräilytakin selkämys on pidempi ja ne ovat yleensä varustettu selkäpuolen taskuilla. Taskuissa on hyvä pitää varaenergiaa sekä puhelinta. Selkää vasten ne pysyvät suojassa viimalta ja kylmältä ilmalta. Erittäin kylmällä ilmalla voi harkita ultrakevyiden kuorihousujen käyttöä.
Päänseutu
Yksi ylivoimaisesti tärkeimmistä pukeutumisalueista on kaula. Kaulan suojaaminen säästää kurkkua erittäin kylmältä ajoviimalta ja estää vilustumisen tehokkaasti. Pitkä merinovillakauluri toimii erinomaisesti. Kaulurin paksuus määräytyy ilman lämpötilan mukaan. Käytän normaalilla talvi-ilmalla pelkkää ohutta buffia, mutta yli -20°C pakkasilla siirryn paksumpaan kauluriin. Kauluri on hyvä olla mallia pitkä. Pitkän kaulurin saa vedettyä pään takaa niskan ja korvien yli. Samalla vaatekappaleella suojaat siis kaulan, niskan, takaraivon ja korvat! Jos on tarvetta suojata hengitystiet, niin pitkän kaulurin voi vetää etupuolelta suojaamaan suuta ja nenää.
Kypärän alle kannattaa laittaa hiihtopipo. Hiihtopipoissa on monesti vahvennettu viimasuojaus otsan kohdalla ja se toimii hyvin myös pyöräillessä. Jos sinulla on kasvojen alueella helposti paleltuva iho, niin silloin kannattaa suojata kasvot kypärälakilla. Poskien paleltumia ei aina huomaa ajaessa, joten kannattaa välillä pysähtyä tarkkailemaan omia kasvoja. Jos olet yksin liikkeellä, niin helpoin tapa on napata kännykällä kuva omista kasvoista. Muutoin tässä asiassa on hyvä luottaa ajokaverien tarkkailuun. Jos ihossa näkyy paleltumisen merkkejä, niin lämmitä kämmennellä hetken aikaa paleltunutta kohtaa.
Kädet
Sormet ovat monelle arka paikka ja siihen auttaa esimerkiksi tankorukkaset. Paksut ohjaustankoon kiinnitettävät suojat eristävät tehokkaasti kylmän ilman pääsyn käsille. Toinen hyvin toimiva ratkaisu on yksinkertaisesti isot talvirukkaset paksulla vuorella. Jos lämpövuori on irroitettava, niin aina parempi. Kostean rukkasen kuivattaminen on silloin huomattavasti nopeampaa. Käsineiden tulisi olla hieman väljät kooltaan, että sormien liikuttelu on mahdollista.
Jalat
Sormien lisäksi kompastuskiveksi muodostuvat usein jalat. Lukkopolkimilla ajaville vaihtoehdot kunnon talviajokenkiin ovat rajalliset ja tällä hetkellä Bontrager, Lake sekä 45nrth valmistavat ajokenkiä, jotka soveltuvat myös kylmille ilmoille. Kengän tulee olla väljä sekä sinne tulisi mahtua kaksi pohjallista. Eristävä pohjallinen sekä normaali pohjallinen estävät hyvin kylmän ilman kulkeutumisen klossin kautta jalkoihin. Kenkä tulisi olla varreltaan pitkä, sillä kaikki kenkään menevä lumi sulaa helposti ja kastelee sukat. Märkien sukkien kanssa jalkojen lämpimänä pitäminen on mahdotonta.
Muuta huomioitavaa
Näiden yllä mainittujen vinkkien lisäksi repussa on hyvä pitää mukana kevytuntuvatakkia, ultrakevyitä kuorihousuja, varapipoa sekä varahanskoja. Mukana voi pitää myös välikerrokseen lisättävää fleecetakkia. Taukotakki on erittäin tärkeä, jos kohtaat matkan varrella ongelmia. Pyörän korjaaminen on huomattavasti helpompaa, jos lämpö pysyy kehossa pysähtymisen aikana!
Pahin virhe mitä voi tehdä, on pukea päälle kaikki mitä kaapista löytyy. Paksut toppavaatteet tuntuvat mukavilta ensimmäisen kilometrin, mutta hyvin pian vaatekerran alla alkaa hiki virtaamaan. Kovan hikoilun ja väärän vaatemateriaalin yhdistelmä on yhtä kuin paleltuminen. Vaatekerrat jotka eivät siirrä lainkaan kosteutta jättävät ihon märäksi ja hyvin nopeasti alkaa tulla kylmä.
Muista siis ajovaatteita hankkiessasi käydä asiantuntevissa liikkeissä ja kerro mihin tarkoitukseen olet vaatteita hankkimassa. Jos et halua ostaa pyöräilyvaatteita, niin hankkimalla yleisesti ulkoiluun tarkoitettuja vaatteita onnistuu niiden käyttäminen myös muiden talvilajien parissa.