Äkäslompolo-Peurakaltio

Jos haluat siirtyä Äkäskerolle auton sijaan maastopyörällä, niin tämä reitti ohjaa sinut Peurakaltion pihalle. Reittijälkeen voit yhdistää Äkäskeron lisäksi Linkukeron, Äkäsmyllyn sekä Äkässaivon. Niitä ei ole sisällytetty tähän reittijälkeen, mutta seuraamalla maastossa näkyviä opasteviittoja voit helposti navigoida kohteisiin.

Reittijälki lähtee liikkeelle tuttuun tapaan Äkäslompolon virallisesta reittien aloituspisteestä. Portista suunnataan kohti Kukastunturia. Reitti Kukastunturiin on maastopohjaltaan erittäin helppo. Nousu Kukastunturiin on pitkä, mutta pääosin loiva. Ainoastaan loppuosa on jyrkkää juuri ennen Kukastunturille saapumista. Mikäli et ole tottunut ajamaan jyrkkää mäkeä, kannattaa harkita taluttamista tässä kohtaa.

Huipulta avautuu mainiot maisemat ja tuntureita on lähes jokaisessa ilmansuunnassa! Lasku alas Kotamajan suuntaan on vauhdikas ja vaatii tarkkuutta. Reittipohja on leveää, mutta voi sisältää liukkaita irtokiviä. Ole siis tarkkana ja ota huomioon muut reitillä liikkujat! Reitti on yksi Ylläksen suosituimmista kaikkien ulkoilijoiden keskuudessa.

HUOMIO! Metsähallitus sorastaa Kukastunturin reittiä kesän 2020 aikana. Reitti voi olla suljettu työn valmistumisen ajaksi.

Kotamajalta suunnataan vasemmalle juuri ennen WC-tiloja. Jos vierailet Kotamajan kahvilassa, niin palaa takaisin samaa polkua WC-tilojen ohi ja jatka suoraan. Tästä alkaa reitin vaativin osuus. Polku muuttuu kapeaksi ja maapohja on juurakkoinen. Reittiä on paikattu osittain, mutta silti luvassa on reipasta juurakkojumppaa. Reitti kulkee lyhyen pitkospuuosuuden yli ja alkaa pian nousta Kukastunturin pohjoista laitaa. Nousu on erittäin vaativa, sillä reittipohja muodostuu pääosin kivikkoisesta metsämaasta. Erityisesti ensimmäiset nousumetrit ovat vaikeita, mutta hieman ylempänä meno helpottuu. Polkupohja jatkuu edelleen teknisenä ja monella pyöräilijällä tämä lyhyt ylämäki sujuu parhaiten taluttamalla. Kokenut kuski saa tästä mainion tekniikkatreenin!

Reitti kulkee hetken aikaa Kukastunturin pohjoispään metsässä ja alkaa pian laskeutua kohti Kutujärven tuvan risteystä. Lasku alas ei ole helppo sillä polkupohja jatkuu edelleen kivikkoisena. Kivet ovat teräviä, joten ajele mäki rauhallisesti, niin vältyt rengasrikoilta. Tämä mäki on yksi ahkerimmista renkaiden syöjistä alueella. Alempana osa kosteikkojen pitkoksista on poistettu ja niille ei ole vielä tehty korvaavia reittejä. Seuraa polkua, mutta varaudu kosteaan polkupohjaan.

Kivikkoisen laskun jälkeen reitti helpottuu huomattavasti. Kutujärven tuvan risteyksestä käännytään vasemmalle ja reitti kulkee vielä hetken aikaa kosteikkojen seassa osittain pitkoksilla. Elämänluukun risteyksessä poistutaan viralliselta reitiltä ja käännytään loivasti oikealle. Kuivassa mäntymetsässä kulkee mainio osittain sorapohjainen reitti, joka vie suoraan Peurakaltion pihaan. Reitti nousee loivasti Hangasmaan laitaa eikä ole kovinkaan haastava. Metsäura laskeutuu Hangasmaasta takaisin viralliselle kesäreitille. Reittien yhdistyessä käänny oikealle. Pian reittien yhdistymisen jälkeen tulee Aakenuksentien ylitys ja pian sen jälkeen olet Peurakaltion pihassa!

Reitti on keskivaativa kokonaisuus ja tarjoaa mainion mahdollisuuden pitkään lenkkiin Ylläksen alueella. Paluuvaihtoehtona voit käyttää Äkässaivolta tulevaa polkua tai Elämänluukun venelossin avulla pääset takaisin kiertoreittiä, joka kulkee poroerotusaidan kautta Äkäslompoloon (Kiertoreitti Elämänluukku). Mikäli venelossi ei ole käytössä, tapahtuu paluu samaa reittiä pitkin Kutujärven risteyksen ja Kukastunturin pohjoispuolen polun kautta Kotamajalle. Yksi paluuvaihtoehto on myös maantiesiirtymä takaisin Äkäslompoloon.