Keskisenlaen kierros

Ylläksen lähialueen reitteihin kuuluva Keskisenlaen kierros on ehdottomasti maisemareittien helmi! Lyhyt noin 12 kilometrin mittainen rengasreitti sisältää pääosin sorastettuja polkuja, mutta matkan varrelle mahtuu myös teknistä kivikkonousua. Kovimman haasteen reitille luovat korkeuserot eikä niinkään tekninen polkupohja. Reittijälki lähtee liikkeelle Luontokeskus Kellokkaan pihasta. Reitille pääset myös molemmista kyläkeskuksista, jos et halua siirtyä autolla Kellokkaan parkkipaikalle. Äkäslompolon keskustasta voit nousta pyörätietä tai reittiä Kellostapulinkuru reittijäljen lähtöpaikkaan. Ylläsjärveltä pääset reitille yhdistämällä tähän Tuomikurun kodalle reitin.

Reittijälki lähtee nousemaan alkuun maltillisesti kohti Varkaankurun kotaa. Polku on erittäin helppoa leveää sorastettua uraa. Varkaankurun ja Kellokkaan välillä on runsaasti reittiliikennettä, joten ole tarkkaavainen huomioiden muut kulkijat. Ensimmäinen risteys tulee hyvin pian. Risteyksestä jatketaan loivasti oikealle kohti Ihmisen ringin parkkipaikkaa. Juuri ennen ensimmäistä risteystä reitti käy kurun pohjalla. Kurun pohjalla on tiukka 90 asteen mutka rautapitkoksen yli. Vältä lukkojarrutuksia ja taluta pyörä ylös kurusta, mikäli renkaan pito ei riitä.

Ihmisen ringillä saavutaan latupohjalle ja reitti jatkuu vasemmalle. Latupohja muuttuu hyvin pian sorastetuksi poluksi. Polku vie Varkaankurun kodalle. Pyöräreitti erkanee pian ylös oikealle ja reittijälki etenee sen mukaisesti. Varkaankurun kodalle saavutaan rautapitkosten kautta ja reittijälki lähtee nousemaan kohti Kellostapulinkurua ohittaen kodan sekä WC-tilat. Nousu on paikoin jyrkkä, mutta kokonaismatkaa ylämäelle tulee alle kilometri. Polkupohja on edelleen sorastettua helppoa uraa. Nousun päätteeksi saavutaan Kellostapulinkurun reitin alkuun. Kapea sorastettu ura kulkee kurun pohjaa pitkin mutkitellen. Olethan hyvin tarkkaavainen ja pidä vauhti maltillisena. Kivirakan keskellä ei ole mukava kaatua! Reitti kulkee jylhässä kivikurussa ja kaunis maisema houkuttelee pysähtymään. Reitin puolivälissä on taukopaikka missä on hyvä istahtaa hetkeksi.

Kellostapulikurun loppuosa on jyrkkä ja polku laskeutuu alas serpentiinimäisesti. Nyt tarkkana vauhdin suhteen. Älä tee lukkojarrutuksia ja tarvittaessa taluta pyörää, jos oma taitotaso ei vielä riitä ajamiseen. Laskun jälkeen reitti tasoittuu, mutta polkupohja on lyhyen matkaa teknisempää. Kurun pohjalta reitti taittuu oikealle ja polku suuntaa kohti Tuomikurua. Tuomikurun reitti on sorastettu Metsähallituksen toimesta kesän 2020 aikana. Polku on helppoa levähköä uraa, mutta paikoin tiukat nousut tuovat oman haasteensa ajamiseen. Terävän nousun jälkeen noin neljän kilometrin kohdalla kannattaa pysähtyä ja kurkistaa tulosuuntaan, sillä maisemat avautuvat upeasti! Tässä kohtaa saat takuuvarmasti upeita pyörä- ja maisemakuvia!

Reitti jatkuu vuoroin nousten ja laskien pitkin Keskisenlaen laitaa, kunnes tulee jyrkempi lasku Tuomikurun pohjalle. Juuri ennen kurun pohjaa tulee tiukka mutka, jossa näkyvyyden peittää iso kuusi. Laske vauhti minimiin ja varaudu vastaantulijoihin. Tuomikurun pohjalta Kahvikeitaalle jatkuva polku on maastopyöräilyn kieltoaluetta, joten reittiä jatketaan ylös kurusta Tuomikurun kodalle. Kota tarjoaa mainion taukopaikan ja vesipullon voi käydä täyttämässä Tuomikurun pohjalla virtaavasta purosta. Kodan sisällä olevan tulipaikan lisäksi ulkoa löytyy nuotiopaikka sekä WC-tilat. Reitti jatkuu sorastettuna polkuna WC-tilojen ohi kohti Yllästunturia. Tämä osuus on myös hyvin suosittua retkeilypolkua, joten jälleen saa olla tarkkaavaisena etenkin alamäkiosuuksilla. Reitti alkaa laskeutumaan kohti Ylläsjärveä, mutta noin seitsemän kilometrin kohdalla käännytään risteyksestä jyrkästi oikealle. Polku lähtee nousemaan voimakkaasti Yllästunturin ja Keskisenlaen väliin.

Tästä alkaa tämän reitin vaativin osuus. Teknistä jyrkkää nousua, joka menee valtaosalla kuskeista taluttamiseksi. Jos pääset alun jyrkän ajamalla, niin pian sen jälkeen reitti helpottuu hieman. Reittiä on osittain sorastettu talkoovoimin kesällä 2020. Polulta avautuu maisemat kauniisti Ylläsjärven suuntaan! Voit kokeilla bongata sukellusveneen muotoisen saaren Ylläsjärvestä. Heti sorastuksen jälkeen polku kulkee hetken aikaa kunttaa pitkin, kunnes eteen tulee kivirakkapolku. Nouseva kivirakkaan kulunut reitti ei ole helppo, mutta taitavat kuskit voivat päästä tämän osuuden ylös ajamalla. Kivet pyörivät helposti renkaiden alla, joten älä yritä ajaa tätä nousua, jos et ole varma taidoistasi.

Edessä on vielä yksi lyhyt kivikkoeste, mutta ylempänä reitti tasoittuu ja vaikka polku kulkee kivisessä maastossa, on sitä helpompi ajaa. Polku jatkuu aina Yllästunturin huoltotielle asti. Juuri ennen huoltotietä tulee huikean hieno maisemapaikka! Kaiva kamera esille ja ikuista upea maisema muistoksi reissusta. Reitti jatkuu huoltotietä alas, mutta voit toki piipahtaa tietä pitkin aina Yllästunturin huipulla asti. Lasku alas huoltotietä on jyrkkä. Aja erittäin tarkkaavaisesti ja pidä vauhti maltillisena. Tien pinnassa on liukasta soraa, jota voi olla valunut myös alempana päällystetylle osuudelle. Huomioi myös mahdollinen autoliikenne!

Heti jyrkän laskun alaosasta reitti jatkuu sorastettuna polkuna kohti Varkaankurun kotaa. Mukavasti rullaava lasku päättyy Varkaankurun kodalle ja reitti jatkuu jyrkästi vasempaan tutuille rautapitkoksille. Varkaankurun kodalta voit palata Kellokkaalle samaa reittiä Ihmisen ringin kautta, mutta vaihtelun vuoksi reittijälki kulkee hetken aikaa alempaa reittiä. Rautapitkosten jälkeen tulee alamäki, joka on osittain kivikkoinen, mutta leveä. Alareitti on helppoa sorastettua uraa, mutta kesän 2020 aikana polulle on ilmestynyt muutama pehmeä kosteikko. Hidasta ennen kosteikkoja, sillä ne voivat olla syviä. Alareitti yhdistyy pian Ihmisen ringin reittiin ja käy saman pienen kurun pohjalla. Lyhyt alamäki Kellokkaalle laskeutuu alkumatkasta tuttua sorastettua polkua pitkin.

Tämä reitti on maisema-arvoiltaan huikaisevan hieno! Sorastettujen polkujen lisäksi mukana on teknistä reittiä ja teräviä nousuja. Älä anna lyhyen matkan hämätä, sillä fyysistä haastetta on tarjolla riittävästi. Taukopaikkoja on hyvin ja vesipulloon saa täytettä matkan varrelta. Kokonaisuutena reitti on luokitukseltaan vaativa.